Co to jest brevet?
Brevet to długodystansowy rajd rowerowy w czasie, którego uczestnicy muszą przejechać z góry zdefiniowaną trasę meldując się w zdefiniowanych punktach pośrednich w zdefiniowanym limicie czasu (nie szybciej niż i nie wolniej niż). Standardowe dystanse na jakich organizuje się brevety to 200km, 300km, 400km i 600km. Zbiór zasad, które obowiązują uczestników i organizatorów został zdefiniowany przez Audax Club Parisien (ACP) i musi być stosowany przez wszystkich organizatorów brevetów na całym świecie. Są to między innymi zasady dotyczące limitów czasu na przejazd, zasada samowystarczalności pomiędzy punktami kontrolnymi, niewyścigowy charakter brevetów oraz wiele innych zasad. Brevety odbywają się w otwartym ruchu samochodowym co oznacza, że uczestnicy muszą się stosować do przepisów ruchu drogowego obowiązujących na danym terenie.
Co to jest homologacja?
Określenie homologacja jest używane w dwóch znaczeniach: po pierwsze homologacja brevetu oznacza, że jest on uznawany przez ACP, a jego wyniki są rejestrowane przez tą organizację. Po zarejestrowaniu wyników ACP nadaje unikalny identyfikator wynikowi każdej osoby która ukończyła dany brevet, ten identyfikator to właśnie homologacja. Homologacje służą udowadnianiu, że ukończyło się brevety na konkretnych dystansach co jest wymagane przez organizatorów niektórych super brevetów czyli imprez na dystansie 1000km+.
Druga edycja brevetu na dystansie 300km
Zapewniamy wodę, izotonik, suchy prowiant na punktach kontrolnych oraz ognisko z kiełbaską na mecie.
Start i meta jak w roku 2022 zorganizowana będzie w przy stadionie MOSiR na ul.Sportowej.
Więcej informacji szczegółowych zamieścimy po ostatecznym zatwierdzeniu trasy oraz punktów kontrolnych.
Zapraszamy na brevet na dystansie 100km , dla tych wszystkich którzy zasmakowali przejazdu na dystansie 100km i chcą go powtórzyć.
Tym razem trasa prowadzić będzie po północno-wschodnich rejonach Mińska Mazowieckiego.
Uczestnicy, którzy ukończą przejazd uhonorujemy okolicznościowym medalem.
Na mecie zapraszamy na poczęstunek i kiełbaskę przy ognisku.